medlemspresentasjon

Møt medlemmene i Moss fotoklubb!

Jan Egil Woll

Jeg har vel alltid omgitt meg med et kamera. Det startet med et enkelt Kodak
kasseapparat, men utviklet seg raskt til speilrefleks - Minolta SRT 101 tror jeg det
var. Det var den gang kameraet ble ladet med Tri-X som ble presset til 1600 asa i
framkalleren. Da hadde foto lukt: av kjemikalier og fiks.


I en lang periode med småbarn og mye jobbing, ble det lite tid til kreativ
fotografering. Det gikk mest i familie, barn, hunder og jaktturer. Det var heller ikke
alltid like lett å tenne det røde lyset og okkupere badet til mørkerom i timevis.
Rett før hundreårsskiftet kom de første digitale kameraene og mørkerommet kunne
byttes ut med pc. Barna var blitt voksne og det var bedre tid til å dyrke en gammel
lidenskap.


I 2014 deltok jeg sammen med 14 andre norske og polske fotografer i et EUfinansiert prosjekt som ble ledet av Damian Heinisch og Chris Harrison:
Oslo - the city that does not sleep. Diverse approaches to the fastest growing city in Europe. Dette resulterte bl.a i bokutgivelsen NO/Oslo. Dette ble støtet til at jeg satset nærmest heltid på foto.


Som pensjonist kan jeg dyrke egne interesser nærmest uhemmet og kameraet
trekker meg til steder jeg ikke visste at fantes. Selv om jeg forsøker å unngå de
største klisjeene blir det en del naturbilder fordi jeg trives godt på tur. Jeg er ofte på leiting etter fotografiets basis-elementer: linjer, flater, former og lys/skygge.

Lennart Pettersen

Jeg begynte med fotografering 1968, da med mitt første speilreflekskamera. Omtrent samtidig kjøpte jeg utstyr til mørkerom. Det ble en hel masse bilder uten mål og mening, men etterhvert ble det mye fokus på musikk og konserter. Senere dabbet interessen av, og utstyret lagt bort eller solgt.

I 2015 fikk jeg fatt i et digitalkamera, og var straks i gang igjen. Det ble da mye natur, og spesielt fra Vansjø, men også en masse bilder fra byen. Etterhvert ble det til at jeg gjorde en del fotografering for Moss kommune, blant annet dokumentering av oppussingen på Torderød gård samt en del andre oppdrag. Jeg jobbet også et par år som fotograf i Byavisa Moss. Der ble det mange varierende oppdrag, noe som var veldig gøy.

Jeg har farta en del rundt i Norge og tatt mye bilder fra kjente og ukjente steder. Det er også blitt en del solppgang/solnedgang-bilder, da jeg som pensjonist har tid til det jeg vil.

Fremdeles blir det mye musikk, konserter og kulturarrangementer. Jeg har også gjort en del studiobilder, da jeg har etablert et lite studio. Den siste tiden har det blitt mye portrett/modell-fotografering utendørs, noe som er veldig gøy og givende. Jeg er ikke noe begeistret for redigering av bilder - bare litt cropping og små justeringer. Derfor jobber jeg mest i jpg.

Roy Nilsen


Startet med speilreflekskamera i 1989. Kjøpte et brukt Minolta som ble oppgradert til nyere versjon etter hvert.
Var tidlig ute å kjøpe inn digitalt speilrefleks da man kunne se bildene med en gang i stedet for å vente på fremkalling. Har i dag speilløst noe som er veldig behagelig å bruke.
Landskap er vel det jeg liker best, spesielt med lys morgen / kveld og gjerne kombinert med fargespillet som er på himmelen, mye spennende å se både med tanke på finvær kontra uvær. Har blitt noe nattfotografering, spesielt moro i tiden da Perseidene er nær jorden, da har man mellom 80 - 120 stjerneskudd i timen, da er som regel natten veldig kort og dagen derpå veldig lang.
Har det siste året utvidet til å fotografere forestillinger, konserter, action og ikke minst i studio (både inne og ute) med tanke på portrett ved bruk av studiolamper (rett og slett ta med mennesker i bildene).
Ble med i Moss Fotoklubb juni 2018 for å lære mer om fotografering og ikke minst treffe likesinnede.

Foto er for meg en interesse som har kommet og godt flere ganger. Jeg kjøpte mitt første fotoapparat som 12-13-åring og konfirmasjonspengene gikk med til mitt første speilreflekskamera. Jeg har fortsatt liggende en gammel telelinse som ble brukt under fuglefotografering med film og grovkornet ISO på 80-tallet. Jeg var innom fotografering på slutten av 90-tallet, men da var det fortsatt filmruller som gjaldt og jeg har liggende utallige slides og papirbilder.

For noen år tilbake ble det veldig mye jobb og jeg fant ut at jeg måtte ha en hobby å kople av med ved siden av. Den digitale verden hadde innhentet fotoverden og mitt første digitale speilreflekskamera ble anskaffet. Jeg fant også frem til Moss Fotoklubb og et miljø hvor jeg kunne dele interessen, lære nye ting og ha det gøy i et godt miljø.

Jeg kan la meg utfordre av de fleste sjangere innenfor fotoverden og tenker at allsidighet er noe jeg drar nytte av uansett hva som befinner seg foran kamera. Naturfoto er likevel fortsatt min hjemmebane, gjerne kombinert med litt eksotiske reisemål. Om det er moskus på Dovre, bjørn/ulv i finske skoger, tiger i India eller ørkenlandskap i Namibia så har det alt en viktig fellesnevner; fullstendig avkopling fra hverdagen. Den sitrende spenningen kombinert med store naturopplevelser og utfordringen med å få til et bilde med «det lille ekstra» - det gir masse energi. Dessuten; det er alltid noe nytt å lære seg, noe å lese seg opp på og noe å teste ut – noe å bryte opp hverdagen med!

Bjørn Erik Bjerk


Helt fra jeg var liten har fotografering og bilder fascinert meg. I 1975 som 16 åring fikk jeg anledning til å kjøpe meg mitt første speilreflekskamera, og siden har dette vært min store hobby. Selvfølgelig litt opp og ned igjennom årene. I begynnelsen gikk det mest i sort/hvitt fotografering, for det var rimeligst. Ikke lenge etterpå lærte jeg og fremkalle filmen selv og å lage papirkopier i mørkerommet. Dette var veldig spennende, særlig å se hvordan bildet ble til. Dette igjen gjorde at det ikke ble så dyrt å være skoleelev og fotointeressert.

Etter en periode med mindre fotografering og mer filming, kom de digitale kameraene. Jeg er tanntekniker av yrke, og da de digitale kameraene begynte å bli ok, introduserte jeg tannhelsebransjen for den digitale løsningen. Dvs digitale bilder av tenner og kjever som kunne sendes og brukes digitalt. Et kjempeframskritt fra polaroidbildene vi hadde brukt så langt!

I årenes løp har jeg vært mest interessert i natur, dyr og sportsfotografering, men jeg er også veldig glad i portrett og studiofotografering. Det veksler vel litt etter årstidene. Jeg er mer glad i å ta bildene enn å sitte timesvis foran pc'en og redigere.

Nå for tiden er jeg fast fotograf for Norges Gym og Turnforbund og jeg påtar meg diverse andre fotooppdrag. Utenom det er jeg mye på tur i skog og mark med fotoutstyr og hunden min.Walter N. Dragland


Jeg begynte å bli spesielt interessert i å ta bilder på slutten av åtti-tallet. Jeg bodde i Oslo og forsto at jeg trengte et fotomiljø hvor jeg kunne snakke med andre om bilder og lære mer. Det ble Oslo Kamera Klubb og der har jeg vært medlem i 27 år. For 10 år siden flytta jeg til Moss og har vært medlem av klubben (MFK) siden. Jeg har altså to fotoklubber og er Æresmedlem i OKK.


Jeg mener jeg som fotograf er allsidig mht motivene. Alt som har linjer og gjerne farger trigger meg. Jeg liker også svart hvitt, men med mine bilder avgjør jeg dette valget i etterbehandlingen. Jeg blir speiselt interessert i å ta bilder på nye steder. Jeg har etterhvert blitt mer opptatt av å ha mennesker med i bilder og tar gjerne en del portretter.


Konkurranser liker jeg godt. Jeg har deltatt i endel konurranser både i Norge og utland. Jeg har oppnådd antatte bilder i 50 forskjellige land. Min internasjonale tittel er AFIAP og i Norge har jeg fått heder for både administrativt og fotomessig innsats. Her til lands har jeg tittelen HonNSFF.


Etter mange år med fotgrafering er jeg fortsatt like motivert til å ta bilder og det er jeg glad for. Mitt beste bilde har jeg ennå ikke tatt, så jeg ser frem til mange nye muligheter.Karine Gunhildsdatter


Jeg har fotografert så lenge jeg kan huske, men det var i 2005 at jeg kjøpte mitt første digitalkamera. Da tok det av. I mai 2015 ble det endelig speilrefleks og jeg fikk brukt det mye, siden jeg og mannen min tok et år på tur i Europa. Lidenskapen for vinter, reise og foto har ført meg til Lofoten flere ganger, nordlyset lokker. Det vakre, men stadig skiftende lyset i januar gjør at jeg hele tiden må arbeide med kamera, det er spennende. Uvær og bølger er det morsomste jeg vet. Blomster, landskap, hav og himmel, nordlys, mennesker og dyr, jeg prøver å fange øyeblikkene på min måte. Driver også og redigerer i

Lightroom, Jeg vil bli god i alle sjangrer, så for tiden er det portrett som er i skuddet.


Reiser gjør vi i Moss fotoklubb også, og der lærer vi av hverandre, pluss at det er sosialt og trivelig. Månedlige konkurranser er også spennende, og liker du å fotografere og treffe andre som deler lidenskapen for foto er dette en flott klubb.

Hilde Hansen


På slutten av 60-tallet kjøpte jeg mitt første kamera; et Kodak Instamatic, som jeg hadde glede av i mange år.


På en lang tur i "the outback" av Australia i 1974 brukte jeg solbrillene som polariseringsfilter.   Det ble ikke bra.


Siden da er det blitt en del kameraer.  Nå trives jeg godt med mitt NIKON D-610.  Jeg fikk en bratt læringskurve med speilrefleks i 2013.  Heldigvis finnes det gode kurs.  Som pensjonist har jeg nå tid og mulighet til å dykke ned i denne hobbyen og trives med nye fotovenner i Moss Fotoklubb og de jeg har fått på kurs.  Deilig at det er så mye å lære!  Tidligere bilder behandlet jeg på enkelt vis i et av programmene til Microsoft.  Nå lærer jeg meg bildebehandling i Lightroom på egenhånd via Youtube, kurs og bøker.  Synes nok det er mye artigere å være ute og knipse enn å sitte ved maskinen og etterbehandle, men ser at det kan bli fint.


Abstrakte motiver har jeg alltid likt og gamle, falleferdige hus er favoritter.  Gatefoto er også artig.  Makrobilder kan være kule, så nå er det der jeg skal prøve meg med nytt objektiv.

Stine Marie Barsjø


Jeg meldte meg inn i Moss fotoklubb i 2008, og trives veldig godt i klubben. Fotointeressen har jeg alltid hatt, men jakten på det uventede, det rette øyeblikket, fotomotivet med stor F, begynte for 10-15 år siden.


Jeg liker også å iscenesette og arrangere bilder, og gjerne litt manipulering i Photoshop. Reiselyst og fotografering er forøvrig en god kombinasjon. Ellers liker jeg å delta i fotokonkurranser, selv om de store plasseringene fortsatt lar vente på seg :-)

Terje de Flon


Jeg meldte meg inn i Moss Fotoklubb i 2015, og anser meg som en nybegynner når det gjelder fotografering & bildebehandling. Jeg ble tatt veldig bra i mot på min første klubbkveld i MFK. Trivelig å delta på medlemskvelder, inspirerende å se bilder, få egne bilder vurdert, selv være med på å vurdere bilder, innslag med forskjellige gjestefotografer som viser bilder og kåserer / kurser. Jeg synes også det er hyggelig & lærerikt å være ute og fotografere sammen med medlemmer i MFK. De har velvillig delt av sin fotokunnskap.

 

Jeg fotografer hovedsaklig natur, men minnekortet fylles også opp med andre motiv. Jeg tror det finnes interessante motiver overalt, det er bare ikke så lett få øye på de. Virkeligheten kan av og til framstå ganske annerledes etter å ha passert hodet mitt, kamera og PC. Min interesse for foto har nok ligget latent lenge. Etterhvert som jeg har blitt stadig mer voksen hva alder angår, frigjøres det også mer tid til diverse hobbyer.Tove Bråten


Hobbyfotograf som jeg er begynte fotograferingen i det små, da jeg også var relativt ung.  Mamma sitt "kasse-kamera" var ærefult å få låne.  Fikk etter hvert mitt eget kamera i 12 års alderen.  Husker hvor nøye jeg vurderte om jeg hadde råd til å bruke blits. Var jo bare 4 flash på en x-kube og de var dyre.  De første årene var det mest familie, venner og feriebilder som ble tatt.  I ungdomsårene var det festbilder. Sikkert ikke bare til glede for de som var tilstede. Hadde foto/skoleavis som valgfag på ungdomsskolen og forsøkte å komme inn på fotolinja på videregående.


Først i voksen alder ble foto noe jeg dyrket som en hobby sammen med likesinnede.  Meldte meg inn i Moss Fotoklubb i 2002. Det åpnet en ny horisont.  Å se andres bilder, få synspunkter på mine bilder, det utvikler og inspirerer.  Begynte med enkel optikk, men de fleste som har tatt bilder en stund har nok følt litt på utstyrjaget.  Man ser hva andre har, får prøve ulike systemer og lar seg så klart friste. Så det ble oppgradering fra pocketkamera til speilrefleks.  Både Macro, tele og vidvinkel måtte man jo ha ....   Det rare er at jeg ønsket meg Macro objektiv i mange år før jeg kjøpte et, og når jeg endelig hadde et så mistet jeg interessen for å ta Macro bilder ...


Jeg har lært enormt mye gjennom klubbens medlemmer oppigjennom årene.  Turer i «marka» med likesinnede gir en enorm vitamininnsprøytning.  Både da ungene var små og nå i en hektisk hverdag er det mulig å finne litt tid.  Selv om det fortsatt kan være i naturen jeg finner motiver, så er det ikke typiske naturbilder som interesserer meg.  Jakter hele tiden på noe «annerledes», hvor annerledes det er i andres øyne vet jeg nå ikke. Med en innstilling om at det finnes motiver over alt så finner jeg glede i å fotografere over alt. 


(7. august 2016)

Nina Jonsson


Fotografering av planter og dyr, hver for seg eller i sine naturlige omgivelser, er min store hobby. Jeg er naturviter med fisk som spesialfelt, men fotograferer like gjerne planter, insekter, krypdyr, fugler og pattedyr. Jeg er fascinert av variasjonene som avdekkes gjennom makrofotografering. Ved å forstørre bildene oppdager jeg ofte karaktertrekk ved plantene og dyrene som ikke kan sees med det blotte øye.  Jeg deler mange av bildene med andre på nett, i bøker og blader, og på den måten formidler jeg naturens mangfold videre til andre.


Jeg interesserte meg for fotografi allerede som barn, og som elev på videregående skole, kjøpte jeg mitt første speilreflekskamera. I mange år fulgte ‘Pentax’en’ meg trofast på turer i skog og fjell, og bildearkivet vokste. Men virkelig fart på fotograferingen ble det da jeg gikk over til digitalt kamera. Det var da jeg fant veien til Moss fotoklubb, der jeg har fått mange venner som deler interessen for fotografering.


Fotograferingen har også brakt meg på mange turer i inn- og utland. Jeg har besøkt fuglefjell, savanner og regnskoger. Overalt er det herlige motiver å avbilde. For meg har dette vært lærerikt og ikke minst gitt mange spennende opplevelser. Jeg vil anbefale Moss fotoklubb til andre med lignede interesser. Takket være vennskap jeg har knyttet der, har jeg fått fotoopplevelser jeg vanskelig hadde fått ellers.


(5. juni 2016)

Chanokamol Potisri Hjorth


Jeg heter Chanokamol Potisri Hjorth, og er fra Thailand. Jeg liker å reise, men jeg husker ikke så mye av det jeg har sett, derfor begynte jeg å ta bilder for å kunne huske. Jeg begynte å ta bilder for 4 år siden, og meldte meg inn i Moss fotoklubb for å lære hvordan man skal ta pene bilder. Liker å ta bilder av natur, dyr, fugler, landskap eller ting som jeg har opplevd.

Det viktigste for meg med å fotografere er at jeg slapper helt av mens jeg fotograferer, og har full konsentrasjon med det jeg holder på med. Jeg har lagt merke til at jeg husker ting bedre og har større oppmerksomhet om miljøet/ omgivelse rundt meg. 


Jeg trives godt i Moss fotoklubb, og sett stor pris på kommentarer og vurderinger av bildene som medlemmene kommer med, slik at man har mulighet til å korrigere og rette opp sine feil og mangler. 


(2. mai 2016)


Runar Vestli


Runar Vestli ble Årets fotograf 2015 i Moss fotoklubb. Dette er hva Runar sier om seg selv:


Jeg er 47 år, og har vært medlem i Moss Fotoklubb i rundt 3 år. Jeg trives godt her i klubben sammen med mange hyggelige og inspirerende mennesker med samme interesse.


Jeg har fotografert litt sporadisk helt fra ungdomsalderen, men tok det opp igjen som en fin hobby når det ble mer tid til dette i mer voksen alder.


Bilder i svart-hvitt er noe jeg liker spesielt godt, og gjerne med litt støy og korn som i den analoge filmen. Jeg benytter meg stort sett av digitale kameraer, men drar gjerne med meg et med ekte film hvis det passer seg slik. Jeg har vel ikke noen spesiell sjanger innen fotografi som jeg liker best, men prøver litt av det meste. Og det er ikke nødvendigvis slik at bildene, etter en runde med etterbehandling, gjengir det som er fotografert helt likt, men ut ifra det jeg vil det skal se ut som.


(28. februar 2016)